Orienteringstävlingar i Sverige

Sverige är en av världens främsta nationer när det kommer till orientering, om inte till och med den allra främsta. Vi har haft många framgångsrika orienterare genom tiderna som tagit hem massor av priser i olika stora tävlingar och mästerskap. Så det vore ju underligt om vi inte också anordnade några riktigt bra orienteringstävlingar!

Öppningstävlingar och nationella mästerskap

En av de tidigaste tävlingarna är det mycket lämpliga namngivna loppet Sverigepremiären. Under denna första tävlingshelg, som också ibland kallas Pan-våren, kan orienterarna delta i olika tävlingsmoment. Kristianstad som anordnar träffarna erbjuder medel- och långdistans, nattorientering och en stafett som brukar vara mycket populär. SM är naturligtvis en viktig milstolpe under säsongen för orienterare. I SM delas medaljer ut i medel-, lång- och ultralång distans, nattorientering och sprint.

O-ringen

O-ringen är den absolut största orienteringen som arrangeras i Sverige. Faktum är att det är den största orienteringssammankonsten i världen med ca 17 000 deltagare. Varje år går tävlingen av stapeln vecka 30 på olika platser runtom i landet. O-ringen lockar till sig tävlande från hela världen. Vissa påstår till och med att det finns orienterare från fler nationer närvarande vid den här tävlingen än vid VM.

Klassiska svenska orienteringstävlingar

Det finns även flera andra klassiska orienteringstävlingar i Sverige som anordnas kontinuerligt. Dessa tävlingar lockar alltid många deltagare och det brukar bli stora tillställningar och härliga folkfester. 25manna är ett exempel på en sådan tävling. Som namnet kanske antyder så tävlas det i lag som består av 25 personer. Det roliga med tävlingen att lagen måste vara blandade och bestå av löpare av olika kön och åldrar. En annan tävling är 10mila, en stafett-tävling där orienterarna tävlar i lag över tio sträckor. Denna tävling grundades redan 1945 och sedan dess har traditionen fortsatt. Lagen genomför orienteringen på natten mellan lördag och söndag. Många sträckor springs alltså i mörker. Den sträcka som genomförs under den mörkaste delen kallas i folkmun ”den långa natten”. 10mila vänder sig till både damer, herrar och ungdomar.