Orienteringstävlingar i Norge

Det finns mängder med orienteringstävlingar i Norge, framförallt under vår- och sommarsäsongen. Redan i januari drar säsongen igång, men det är främst under maj-juni samt augusti-september som tävlingskalendern kan bli fullbokad för den som önskar.

Det är egentligen bara under vintern som tävlingsarrangörerna tar lite paus, även om det går att tävla även då. Från Akershus till Østfold, med NM i sprintstafett i Akershus i maj samt uttagning till Junior-VM i Hedmark Sør-Trøndelag också det i maj. Även flera KM arrangeras under våren, bland annat i Østfold, Vest-Agder, Hordaland och Telemark. För att tävla i VM får du däremot bege dig till Danmark eller Tyskland 2019.

Nationella tävlingar i mars-april

En rad nationella och lokala orienteringstävlingar arrangeras runt om i Norge under mars-april 2019: Gromløpet med kick-off i Oslo, KM i Stutafjell (nattlopp), När lammen tystnar i Fredrikstad, Marum night i Sandefjord (nattlop), Sprint League i Stavanger, Vestfold 2-dagars i Sandefjord och Larvik, Christmas Race i Hordaland med flera tävlingar. Under april månad kan du även delta i: TA sprint i Verdal, Norska våren (vårreläet) i Sarpsborg och Halden, Trondheim Sprint Cup i Sor-Trondelag, NM i nattorientering i Akershus/Oslo, Lørdagskjappen och Smaaleneneløppe i Østfold, Myrsprinten i Hedmark, Østfoldsprinten i Halden i Østfold samt KM i Sprint i Sogn/Fjordane. Detta är bara en bråkdel.

Norska orienteringsförbundet

Norges Orienteringsforbund, eller Norsk Orientering, består av NO samt underliggande orienteringsklubbar. Bildat 1945 med huvudansvar för organiserad orientering/skidorientering på nationell nivå. NO har omkring 30 000 medlemmar och cirka 400 medlemsklubbar. Två av de största tävlingarna är Smaaleneneløpet i Østfold samt NM i Nattorientering som arrangeras i Marikollhallen i Rælingen i april 2019. Bland de internationella tävlingar som (delvis) arrangeras i Norge under 2019 är nog Nokian Däck World Orienteering Championships en av de största. Tävlingen är indelad i nio olika tävlingar, varav en tävling springs i Fredrikstad mellan 15–17 augusti. Övriga lopp går av stapeln i Finland och Schweiz, med finallopp i Kina.